Ensimmäinen kommentti (kommentin kirjoittaja poistanut) blogikirjoituksiin otti kantaa siihen, että lehtipuhallin aiheuttaa mahdollisia pölyhaittoja. Valitettavasti tuohon kommenttiin vastaaminen oli vaikeampaa kuin kirjoittaa uusi kirjoitus.

Pöly vs möly

Pulmana siis nähtiin kommentissa, että kuivalla ilmalla puhallin nostaa pölyä ilmaan. Tämä ongelma voi olla mitä tahansa kiusallisen ja vakavan välillä. Hyvä uutinen on, että siitä on jonkin verran ennakkokäytäntöjä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristövirasto on kieltänyt kokonaan teiden puhdistamisen hiekasta yms kuivalla ilmalla käyttäen lehtipuhallinta. Virasto on edellyttänyt veden käyttöä puhdistuksessa sitomassa pölyä. Tässä lehtipuhallin ei ole ollut vahvimmillaan.

Kannattaa siis kysellä oman kotikaupungin tai -kunnan ympäristövirastosta, onko tuota pölyrajoitetta omassa kunnassa olemassa. Jos ei ole, sitä kannattaa pyytää.

Tänään kotipaikkakunnalla oli taas viikonlopun jälkeen lehtipuhaltimet käynnissä. Onneksi ne joita itse satuin näkemään taisivat olla "hiljaisia", alle 90 desibelin laitteita (Keskustelun äänenvoimakkuus normaaliäänellä on noin 60 dB). Ne ovat kylläkin huomattavasti miellyttävämpiä kuin meluisammat 102 dB yms laitteet, mutta ei niidenkään lähistöllä mielellään oleile. Jos niitä käytetään ilman kuulosuojaimia, normaali kuulo vioittuu aika pian niiden lähistöllä. Hieman nopeammin 102 db laitteen kanssa.

Tuo 14:n desibelin ero muuten on huomattava, koska logaritminen desibeliasteikko merkitsee voimakkaasti jyrkkenevää melua varsinkin korkeilla desibelivaihteluilla. Tätäkään seikkaa puhallinten valmistajat tuskin markkinoivat.

Ehkä tämän viikon aikana tilanne alkaa helpottamaan puhallinten osalta. Puut alkavat vihdoin olla vähemmissä lehdissä ja sääennustukset lupailevat lunta ja pakkasta. Pääsee taas pian lumiukkoja rakentelemaan. :)