Johdanto

Tämä kirjoitus on pilotti uuteen blogiini. Kirjoituksen tarkoitus on luoda esimakua siihen, mitä blogissa tulee olemaan vastaisuudessa. Kirjoituksen perussisältö on:

- Kotirauha on vaarantunut meluisien lehtipuhallinten takia
- Kansalaisten kotirauha on eriarvoistunut lehtipuhallinten takia

Tietenkään lehtipuhallin tai mikään muukaan kone sinänsä ei vaaranna tai eriarvoista mitään. Niihin liittyvät järjettömät käytännöt ovat niitä, jotka uhriuttavat ihmisiä. Kirjoituksen ja blogin tarkoituksena on tarkastella sitä, miten käytäntöjä saataisiin paremmiksi kaikille.

Kotirauhan määrittelyä -uusiksi


Perustuslain kymmenennessä pykälässä, joka on nimetty "Yksityiselämän suoja", on taattu kotirauha seuraavalla ilmaisulla:

""Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu."

Wikipedia sanoo kotirauhasta seuraavaa:

"Kotirauha on Suomessa henkilölle laissa taattu oikeus olla toisten häiritsemättä siinä piirissä, joka voidaan katsoa hänen kodikseen. Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut ja asuttavat alukset"

Tämä perusoikeus on, kiitos pitkälti lehtipuhaltimien nykyisen käytön, vaarantunut Suomessa merkittävässä määrin niillä, jotka asuvat kollektiiviasunnoissa, kuten kerros- ja rivitaloissa. Ihmisistä, jotka rakastavat kotirauhaansa, on tehty uhreja lehtipuhaltimien aiheuttamalle melulle.

Melutasot

Lehtipuhaltimien tämän hetkinen melutaso on 80-110 desibeliä. 80 dB on melumäärä, joka syntyy moottoripyörää käytettäessä. 110 dB taas on samaa suuruusluokkaa kuin lentokentällä suihkukoneen lähtiessä liikkeelle.

Melutasoa puolustellaan sillä, että melu on tarpeen tehon vuoksi. Miten lie? Henry Ford vanhemman aikana autojen oletettiin olevan parempia, jos ne painavat enemmän  ja Ford menestyi rakentamalla kevyempiä autoja. Molemmissa tapauksissa järjettömän sivutuotteen (melu ja paino) puolustajat näyttävät yleensä sekoittavan tehokkaalla tavalla itse tuotteen päätarkoituksen, joka siis lehtipuhaltimella on pihan siivoaminen, haitalliseen sivuvaikutukseen (melutaso).

On erittäin vaikea uskoa, että nykyaikana ei olisi mahdollista rakentaa lehtipuhallinta tai muuta tehokasta pihansiivouslaitetta, ilman, että ne aiheuttavat nykyisenkaltaista melua.

Melu, kotirauha ja kansalaisten eriarvoisuus

Melu siis häiritsee perustuslaillista oikeutta kotirauhaan so ihmisten oikeuteen olla rauhassa kotonaan. Asuntoja ei ole kollektiivimuotoisissa asunnoissa yleensä rakennettu äänieristetyiksi, joten melu tulee asuntoihin häiritsemään kuin kärpäset raadon kimppuun. Huoltoyhtiöt eivät kollektiivitaloissa vaivaudu yleensä edes ilmoittamaan, milloin noita lehtipuhalluksia tehdään.

Hallitus puolestaan on antanut melko vapaat kädet noiden meluisien laitteiden käytölle. Kello 7-22 nykyisellään voi meluta vapaasti, kunhan melu tulee kiinteistönhuoltolaitteesta.

Kehitys onkin jo nyt johtanut siihen, että kansalaisten kotirauha on eriarvoistunut. Tosin voidaan väittää, että kollektiiviasuminen on aina rauhatonta, mutta milloinkaan ennen asukkaiden kotirauhaa ei ole huoltoyhtiöiden ja taloyhtiöiden taholta häiritty yhtä järjestelmällisesti kuin nykyisin.

Pelottavinta tilanteessa on, että se on laillista.

Samaa ongelmaa ei ole omakotiasujilla. Jos he eivät asu kollektiiviasunnon vieressä. Siten voidaan katsoa, että kansalaisten kotirauha on eriarvoistunut Suomessa.