Talvi näyttää vihdoin koittaneen. Pakkasta on lähes kymmenen astetta ja parin päivän lumisateet ovat tuoneet kunnon lumipeitteen maahan. Luonto on hiljentynyt lähes kokonaan. Mikä tärkeintä, epäluonnollinen lehtipuhallinmelu on myös hiljentynyt.
 
Viimeinen havainto ennen lumen tuloa lehtipuhaltimien käytöstä tuli marraskuun 20 päivä. Kun ensimmäistä kertaa kuulin lehtipuhaltimen melua tänä vuonna maaliskuun 21. päivä, se tarkoittaa, että tämä laillistettu kotirauhan häirintä jatkuin enemmän tai vähemmän säännöllisesti kahdeksan kuukautta.
 
Kahdeksan kuukautta!
 
Tämä on kaksi kolmasosaa vuodesta. On aika surkea tilanne, kun kaksi kolmasosaa vuotta ihmiset kollektiiviasunnoissa, kuten kerrostaloissa joutuvat pakkokuuntelemaan 80-100 dB:n melua. Tämän blogin perusteema onkin tarjota ihmisille tietoa tämän pakottamisen mielettömyydestä ja rohkaista huoltoyhtiöitä vaatimaan hiljaisempia laitteita ja valmistajia valmistamaan niitä. Onneksi nyt alkoi kolmannes vuodesta, jolloin lehtipuhallinta ei käytetä.
 
Joulu alkaa lähestymään ja on enää muutaman viikon päässä. On mielenkiintoista huomata, että yksi tunnettu joululaulu, Sylvian joululaulu, ottaa kantaa säähän:
 
”…ja sää aina kuin toukokuun.”
 
Laulun ideana on, että tämä Sylvia tuntee jonkinlaista kaipuuta ja lämpöä Suomea kohtaan oleskellessaan lämpimässä Sisiliassa.* Laulu on hieno sinänsä, mutta jos Suomessa olisi ”sää aina kuin toukokuun”, tilanne olisi katastrofi kotirauhaansa rakastavalle kollektiiviasujalle. Sellainen sää nykyisellään lähes takaisi ympärivuotisen häiriön lehtipuhaltimista.
 
Aamulla lumitraktorit näyttivät risteilevän kerrostaloalueella. Ennen talkkari kolasi lunta käsin, nyt tuo homma on mekanisoitu. Traktorin ääni muuten, vaikka se erottuukin huoneistoihin, on paljon hiljaisempi kuin lehtipuhaltimen. Usein lehtipuhallinedistäjät sanovat, että puhallinta on mahdoton tehdä äänettömäksi, jos tehoa haluaa. On hyvä havaita, että lehtipuhallin siirtää murto-osan grammasta painavia lehtiä paikasta A paikkaan B, kun taas traktori siirtää monien kilogrammojen lumilasteja. Silti, vaikka voidaankin todeta traktorin olevan vahvempi kone ja siten tehokkaampi kuin lehtipuhallin, sen ääni on huomattavan hiljainen lehtipuhaltimeen verrattuna.
 
Ihmisillä on aina ollut kummallisia uskomuksia siitä, miten tietty asia x pitäisi olla, jotta se olisi optimaalinen. Esimerkiksi Henry Ford Sr sanoo kirjassaan ”Elämäni ja työni”, että kun hän aloitti uransa autonvalmistajana, ihmisillä oli käsitys, että auton piti olla mahdollisimman painava, jotta se olisi hyvä.  Toisin sanoen ihmiset sekoittivat jo tuolloin haitallisen sivuvaikutuksen ja edun keskenään. Nykyään useimmat ihmiset tajuavat, että paino on lähinnä haitaksi autolle. Painava auto kuluttaa esimerkiksi enemmän tienpintaa ja polttoainetta. Harva nykyään menee autokauppaan ja sanoo, että haluaa mahdollisimman painavan auton.
 
Saman lailla ihmiset nyt näyttävät samastavan lehtipuhaltimen haitallisen sivuvaikutuksen, sen melun, josta siis ei käytön kannalta ole mitään hyötyä, sen hyödyllisyyteen.
 
* Laulussa mainitaan näköyhteys Etnalle.